pentasjoki.se  

Pentäsjoki börjar som små rännilar upp till 400 meter över havet 


i Aapuvaara, Karhuvaara (björnberget), Laulumaa (Det sjungande landet) och Paljukka (Det bara berget). Bäckarna gräver fram grusgropar för harr och öringslek, slingrar sig sakta förbi hjortronmyrar och trandans, kantas av lavprydda blandskogar, och vidgar ut sig i bredare sel och sjömagasin, där storgäddor och abborre regerar och bävrar och svanar bygger hyddor och bon. Några av forsarna är isfria året runt, men vintertid strömmar vattnet mest moltyst under den ibland metertjocka isen och uttrarna har gott om plats att leka rutschkana i snön. På våren lockar bäcken till forsränning när den äventyrligt och strid svämmar över alla bräddar, och banar väg för sommaren.

Stugor.

Efter leden finns två stugor att hyra för övernattning. Stugorna har 6 bäddar och är utrustade med köksutrustning och gasolplatta. På platsen finns även grillkåta, utedass och vedbod. Hyresgäst skall ha med sig egna lakan eller sovsäck. Pris 900 kr / dygn. Ved och gasol ingår i hyran.

Se Google maps kartor längre ned för vägbeskrivning. 

Betalning görs genom att swisha in 900 kr/ dygn till nr 1230681775. Vid bokning kontakta Roland Haapalahti på mail roland.haapalahti@gmail.com eller telefon +46703277440 vid bokning för reservation. Ange datum och vilken stuga som bokas samt antalet personer som övernattar.

  Fiskekortspriser.

  1 vuxen. 400 kr / vecka eller 50 kr / dag. Barn under 15 år är gratis. 

  Berörda fastighetsägare 150 kr/person/år och bosatta på orten 300 kr/person/år 

  Fiskeregler

  Öringen är fredad i bäckarna. Högst 2 harrar per dygn och fiskare får tas upp. Harrens storlek skall vara 35 till 40 cm för att det skall vara tillåtet att ta upp den. Harren blir lekmogen först när den når 35 cm. Harrar över 40 cm är värdefulla för avelsfiskar och skall därmed inte tas upp. Övriga arter har inga begränsningar. 

  Kontakt till Pentäsjoki Fiskevårdsområdesförening Bertil Isaksson på bertil.isaksson@sr.se


  Kontakt för led och stugor

  För frågor om stugorna och leden. Kontakta Roland Haapalahti på +46703277440 eller roland.haapalahti@gmail.com

  Övriga frågor info@pentasjoki.se


  Kipelirovastugan.   Aartojärvistugan

  Se bilder från stugan under kartan. 
  AartojärviAartojärvi